Stel je vraag via WhatsApp

Primair onderwijs

Schoolleidersregister

Groei en ontwikkel met de geaccrediteerde modules van ECM dialoog! 

Een schoolleider is verplicht zich te registreren in het Schoolleidersregister PO. Om aan de criteria te voldoen, moet je aantonen dat je beschikt over de nodige basiskwalificaties. Elke vier jaar bekijk je opnieuw op welke manier je je als schoolleider wilt professionaliseren. Dit kan via twee verschillende routes: formeel leren en informeel leren. Want elke schoolleider is anders en leert anders.

Informeel leren

Als schoolleider leer je veel van uitdagingen in je eigen beroepspraktijk. Het is mogelijk om deze ervaring in te zetten voor de herregistratie. 

Formeel leren

Kies je liever voor de formele leerroute? Wij bieden voor 4 van de 7 professionaliseringsthema’s een module aan.

Accreditatie

Het Schoolleidersregister PO erkent het certificaat van deze modules. Door het volgen van 3 modules kom je voor herregistratie in het Schoolleidersregister in aanmerking.

Informeel en formeel leren – de leerroutes

Informeel leren:

Als schoolleider leer je veel van uitdagingen in je eigen beroepspraktijk. Het is mogelijk om deze ervaring in te zetten voor de herregistratie. Aan de hand van je leerervaringen laat je zien dat je een ontwikkeling hebt doorgemaakt.

Wij begeleiden je graag bij deze leerroute. Dat doen we samen met HUMUS. Hierbij staat het ervaringsleren centraal. Informeel leren is maatwerk.

Formeel leren:

Kies je liever voor de formele leerroute? ECM dialoog biedt voor 4 van de 7 professionaliseringsthema’s een module aan. Deze modules zijn geaccrediteerd door het Schoolleidersregister.

1. Wie ben ik als leider? (Professionaliseringsthema 1: persoonlijk leiderschap)

2. Regie en strategie in het onderwijs (Professionaliseringsthema 2: regie en strategie)

3. Consistentie van kwaliteit (Professionaliseringsthema 3: kennis- en kwaliteitsontwikkeling)

4. Veranderen, waarom zou ik? (Professionaliseringsthema 6: leidinggeven aan verandering)

Hieronder staat per module een introductie.

Wie ben ik als leider?

Module 1

Hoe beter je jezelf kent, des te beter kun je anderen aansturen. In deze module krijg je een beeld van je persoonlijkheidskenmerken die van belang zijn als schoolleider. Ook krijg je inzicht in je visie, drijfveren, sterke punten en valkuilen. Deze module geeft je gereedschap om dit inzicht verder te ontwikkelen. Naast een persoonlijk assessment zijn er vier bijeenkomsten.

– Assessment Big Five Personality, Reflector 360 en Criterium Gericht Interview

– Bijeenkomst 1: De persoon achter de leider – wie ben ik?

– Bijeenkomst 2: Visie en ambitie – wat wil ik?

– Bijeenkomst 3: Leiderschapsvaardigheden – wat kan ik en wat doe ik?

– Slotbijeenkomst: Presentatie van jouw persoonlijke leiderschapsontwikkeling en reflectie op de module.

Studiebelasting: 5 EC’s (140 uur)

Kosten: De kosten voor deze module zijn €2.995,- per deelnemer (inclusief BTW, locatie, catering, training, gesprekken en natuurlijk een mooi persoonlijk certificaat. Exclusief literatuur.)

  Regie en strategie in het onderwijs

  Module 2

  Deze module gaat over het ‘managen’ en de professionalisering van de school als organisatie. Daar komt veel bij kijken. Als schoolleider ben je verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen, de bedrijfsvoering, maar ook voor visieontwikkeling en strategie.

  Deze module bestaat uit twaalf bijeenkomsten (drie bijeenkomsten per deelthema). In die bijeenkomsten richten we ons samen op de vier sturingsdomeinen van de schoolleider (4 deelthema’s):

  1. Inrichting van het onderwijs

  2. Organisatie van de school (structuur en cultuur)

  3. HR-beleid

  4. Bedrijfsvoering

  Studiebelasting: 7 EC’s (196 uur). Het is ook mogelijk om de deelthema’s afzonderlijk te volgen.

  Kosten: De kosten voor deze module zijn €4.800,- per deelnemer (inclusief BTW, locatie, catering, training, gesprekken en natuurlijk een mooi persoonlijk certificaat. Exclusief literatuur.)

   Consistentie van kwaliteit

   Module 3

   Voor een schoolleider is ‘kwaliteit’ een belangrijk agendapunt. Hoe zorg je er nu voor dat kwaliteit consistent binnen de school wordt ontwikkeld en bevorderd? In deze module krijg je hier tools voor. We behandelen kennis- en kwaliteitsontwikkeling vanuit vier deelthema’s, die ook los te volgen zijn:

   1. Strategisch kwaliteitsmanagement

   2. Professionele leergemeenschap

   3. Onderzoeksmatig werken

   4. Verantwoording

   Elk deelthema bestaat uit drie à vier bijeenkomsten. In vijftien bijeenkomsten (totale module) geven we jou als schoolleider gereedschap om morgen mee aan de slag te gaan. Daarnaast wordt een collegiaal schoolbezoek uitgevoerd.

   Je krijgt kennis van en inzicht in manieren om de condities voor kennismanagement te bevorderen. Je leert wat een PLG (professionele leergemeenschap) is en met welke bouwstenen je deze kunt creëren of stimuleren. Je ontdekt welke rol HRM en jouw leiderschapsstrategie daarin kunnen hebben. Je leert onderzoeksmatig te werken en leert dit toe te passen.

   Ten slotte bieden wij je kennis en inzicht in verantwoordingsrelaties en de vormgeving en gevaren hiervan.

   Studiebelasting: 15 EC’s (425 uur voor de totale module) en 100, 115, 115 en 95 uur per deelthema.

   Kosten: De kosten voor deze module zijn €4.800,- per deelnemer (inclusief BTW, locatie, catering, training, gesprekken en natuurlijk een mooi persoonlijk certificaat. Exclusief literatuur.)

    Veranderen, waarom zou ik?

    Module 4

    Mensen reageren verschillend op de wind van verandering. Sommigen bouwen muren. Anderen bouwen windmolens. Maar hoe ga jij daar als (school)leider mee om? En hoe help je je team hierbij?

    In deze module leer je verandertrajecten succesvol te managen en te begeleiden. Je krijgt inzicht in verschillende verandermodellen, – instrumenten en -strategieën en ontwikkelt vaardigheden voor effectief verandermanagement.

    Je leert hoe je omgaat met weerstand en hoe je draagvlak kunt creëren. In deze module gaan we samen aan de slag voor een concreet resultaat: jouw veranderplan!

    Deze module bestaat uit een persoonlijk intakegesprek en vijf bijeenkomsten.

    – Bijeenkomst 1: Visieontwikkeling

    – Bijeenkomst 2: Invulling en begeleiding van het veranderproces

    – Bijeenkomst 3: Betrokkenheid, eigenaarschap en weerstand

    – Bijeenkomst 4: Duurzame inbedding van de verandering

    – Slotbijeenkomst: Presentatie van jouw eigen veranderplan en reflectie op de module.

    Studiebelasting: 4 EC’s (112 uur)

    Kosten: De kosten voor deze module zijn €2.250,- per deelnemer (inclusief BTW, locatie, catering, training, gesprekken en natuurlijk een mooi persoonlijk certificaat. Exclusief literatuur.)