Flexibiliseren kan je leren!

Arbeidskrachten inzetten, alleen wanneer je ze nodig hebt. Dat klinkt als een droom van elke werkgever, maar flexibilisering is meer dan dat. Flexibele inzet van personeel kan op meerdere manieren. Aan de ene kant is het een mogelijkheid om de Multi-inzetbaarheid van je vaste personeel te vergroten. Aan de andere kant kan een kortdurend capaciteitsgebrek opgelost worden door tijdelijke krachten in te zetten. Dan zijn er nog meer opties. Flexibilisering geeft behalve de capaciteitsvoordelen ook uitdagingen op de werkvloer. Een van deze uitdagingen is: Welke gevolgen heeft het aantrekken van tijdelijke personeel op de betrokkenheid met de organisatiedoelstellingen en welke effecten heeft het op de organisatie identiteit?

Wie ben ik?

Mijn naam is Rick Olthuis. Ik ben 25 jaar oud en een geboren en getogen Hoge Enk’er. Momenteel doe ik mijn afstudeeronderzoek van de master HRM en Verandermanagement aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Door mee te denken over grote vraagstukken, is mij geleerd om wetenschap en praktijk samen te voegen. Dat is nodig om handreikingen en adviezen te kunnen geven die niet los staan van de werkelijkheid. Hieronder geef ik een korte beschrijving van mijn afstudeeronderzoek

Wat ga ik doen?

Ik ga de ervaring van de verschillende HR praktijken tussen flexibele en vaste arbeidskrachten bekijken en de effecten hiervan op de organisatie identiteit en de betrokkenheid van de medewerkers.

Het is van belang om te kijken naar alternatieven, met het huidige beleid zullen de personeelstekorten in 2030 oplopen tot 5.000 voltijd banen (Rijksoverheid, 2020). Daarom dient er gekeken te worden naar alternatieve oplossingen. Eén van de alternatieven valt binnen het spectrum van HRM.

HRM heeft te maken met de informatiedeling binnen het bedrijf, de kennisoverdracht onder collega’s. Welke kennis wordt gedeeld met flexibele arbeidskrachten? Hoe worden training en ontwikkelingsprogramma’s ingezet?  Daarbij zijn vormen van erkenning ook en instrument die HRM kan inzetten, maar hoe verschilt de ervaring van deze instrumenten tussen vaste en flexibele arbeidskrachten? Deze vragen ga ik proberen te beantwoorden in mijn afstudeeronderzoek.

Heeft u interesse om mee te werken aan dit onderzoek? Stuur dan een email naar rick@werkmettallent.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *