Van crisis naar kans

Onze wereld staat al 8 maanden op z’n kop. De coronacrisis heeft op veel bedrijven impact.

Verbazingwekkend is het een impact met twee uitersten. Waar de ene organisatie het drukker heeft dan ooit, heeft de andere organisatie het – ófwel financieel ófwel qua gezondheid van de medewerkers – erg zwaar.

Hoe het in je organisatie dan ook gaat, jij hebt je medewerkers keihard nodig. En je medewerkers hebben jou als werkgever nodig. Het persoonlijke contact, de waardering kan in deze 1,5-meter-samenleving juist een kans zijn om je medewerkers te binden aan jouw organisatie.

‘Geef je medewerkers dit jaar nog een extraatje’

Goed om te weten: in 2020 is de vrije ruimte van de WKR verhoogd naar 3% (tot een fiscale loonsom van €400.000). Deze tijdelijke verhoging van de vrije ruimte is tot en met eind 2020 van kracht. In 2021 gaat deze vrije ruimte weer naar 1,7%.  Dit geeft jou dus nu nog de kans om je werknemers in deze moeilijke tijd extra tegemoet te komen. Een bloemetje, cadeaubon of andere leuke attentie doet heel veel goed.

Natuurlijk ben je financieel niet altijd in de gelegenheid om je medewerkers te belonen voor hun betrokkenheid en inzet. Toch wil je hen graag aan je blijven binden. Een paar andere tips om toch een goede werkgever te zijn en blijven:

  • Verbinding – Zorg dat je, ondanks dat je medewerkers misschien thuiswerken, de verbinding ook digitaal houdt. Dit kan door bijvoorbeeld een e-borrel, meer foto’s te maken op je eigen werkplek en ook digitaal bijvoorbeeld een verjaardag te vieren.
  • Zichtbaarheid – Als leider is het belangrijk om nu je gezicht te laten zien. In crisistijden is het nodig dat je je eigen visie op de situatie en organisatie deelt. Dit geeft medewerkers (weer) vertrouwen.
  • Luisterend oor – Daarnaast is het belangrijk om goed te luisteren naar je medewerkers. Afhankelijk van de impact die corona op jullie werk heeft, is het soms zelf nodig om hier externe hulp bij te betrekken.

Meer weten?

Meer weten over hoe je medewerkers op dit moment optimaal begeleid in hun werk? Of heb je hier in de praktijk hulp bij nodig?

Laat het ons gerust weten, we denken graag met je mee!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *