Denk aan de vakantiedagen!

Valt de vakantiereis van je medewerker in het water vanwege corona? En wil de medewerker de vakantie intrekken? Of heb je een werknemer die de vakantiedagen van 2019 nog niet heeft opgenomen?

De komende periode is onwerkelijk. Ook de vakantie verder weg of dichter bij staat op losse schroeven. Voor velen een onzekere tijd. Wat moet en kan je met de vakantie aanvragen van je medewerkers? In deze korte Q&A gaan we eerst in op de vakantiedagen van 2019 en vervolgens ook op de komende zomerperiode.

1. Wat hebben de vakantiedagen van 2019 te maken met de komende periode?

Per 1 juli 2020 vervallen de wettelijke vakantiedagen die een werknemer in 2019 heeft opgebouwd en nog niet heeft opgenomen. Maar het vervalt niet automatisch. Als je als werkgever niets van je laat horen, wordt de vervaltermijn 5 jaar. Best fijn misschien, een medewerker die altijd wil werken en geen vakantie hoeft. Totdat er een reden is, om wel van vakantie te gaan genieten. Bijvoorbeeld als hij/zij een huis koopt en lekker wil verbouwen, en daar veel vakantiedagen voor op wil nemen of heeft gespaard.

2. Wat moet ik doen voor 1 juli 2020?

Stel je werknemer -duidelijk- op de hoogte dat de vakantiedagen van 2019 vervallen per 1 juli 2020. En stel hem/haar in staat die vakantiedagen op te nemen. Dus voorkom dat je eind juni er nog mee op de proppen komt en doe het bijtijds.

3. Kan ik de vakantiedagen niet op een andere manier vergoeden?

De wettelijke vakantiedagen zijn goed beschermd om te stimuleren dat werknemers er ook echt van genieten:

  • Afkopen van vakantiedagen is niet toegestaan,
  • Verrekenen met ziektedagen is niet toegestaan,
  • Laten vervallen per 31 december is niet toegestaan en
  • Werkgever heeft een informatieplicht.

Informeer je jouw medewerker niet over vervallen van een openstaand saldo, dan vervallen de vakantiedagen pas na 5 jaar. Kortom, denk aan de vakantiedagen!

4. Mag mijn medewerker de reeds aangevraagde vakantie intrekken?

Misschien wil jouw werknemer zijn/haar vastgestelde vakantiedagen intrekken, bijvoorbeeld omdat een geplande reis vanwege het coronavirus niet doorgaat. De werkgever hoeft echter niet per se op dit verzoek in te gaan. Vanuit goed werkgeverschap is het wel aan te raden hier het gesprek over aan te gaan en te kijken wat een praktische oplossing voor beiden is.

5. Er is minder werk door corona. Mag ik mijn medewerkers vragen vakantiedagen op te nemen?

Als er door de coronamaatregelen minder werkaanbod is, kan het aanlokkelijk zijn om je medewerkers te vragen hun vakantiedagen op te nemen. Dit is voor wettelijke vakantiedagen in principe niet toegestaan. Je mag als werkgever wel vragen aan je medewerkers of zij wettelijke vakantiedagen willen opnemen, maar de werknemer mag dit verzoek weigeren. Voor bovenwettelijke dagen kunnen andere afspraken gelden (bijv. vastgelegd in de arbeidsovereenkomst).

6. Kan ik wel bepaalde dagen verplichten als vrije dag?

Het is wel mogelijk om verplichte vrije dagen af te spreken met je medewerkers. Bijvoorbeeld de dag na Hemelvaart of rond andere feestdagen. Deze afspraken moeten zijn vastgelegd in de cao, het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst. Je kan soms je medewerkers wel verplichten om adv-uren (arbeidsduurverkorting) op te nemen, maar ook dit moet dan al schriftelijk zijn vastgelegd.

Door: Marien Klein

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *