Ik hoorde een gesprek tussen collega’s…

Het kan soms erg interessant zijn, een gesprek tussen collega’s. Verhalen over muizen, gesprekken over ooievaars die langs ons kantoor vliegen. Maar nu wil ik met jullie graag van de muizen en de ooievaars naar de volkstuin gaan. Dat is waar het mooie gesprek van mijn collega’s Eppie, Henk en Mart overging. De volkstuin als beeld in de coronacrisis.

Het is woensdagmiddag en we hebben als laatste taak in onze agenda een digitale meeting staan. Even kijken wat elke collega bezighoudt en hoe wij elkaar kunnen helpen. Een moment waarop geregeld mooie gesprekken ontstaan. Het begint vaak met een vraag, zoals: Hoe zou de tijd na corona eigenlijk zijn? Wat doet het coronavirus met het team? Zomaar een aantal vragen die naar boven kwamen.

En wat heeft dit te maken met een volkstuin? Dat is waarschijnlijk de vraag die je nu hebt. Eppie nam de volkstuin als voorbeeld van teams in coronatijd. Ik zal je vertellen wat hij zei. Stel je eens een volkstuin voor, zei hij. In de zomer een plek waar hobbyisten samen tuinieren en iedereen zijn eigen stukje grond heeft. Ze kunnen daar planten wat ze willen. In de vakanties willen ze ook nog wel op elkaars tuintje letten. Even onkruid weghalen en de planten water geven, allemaal geen enkel probleem. Er is een bepaald gevoel van samenhorigheid. Maar dan gebeurt er iets waardoor ze niet meer gezamenlijk kunnen tuinieren en iedereen flink bezig moet om zijn tuintje zo goed mogelijk te onderhouden. Wat gebeurt er dan? Welke ontwikkelingen ga je zien?  Hoe komt het team dan samen als het allemaal weer over is?

Henk zegt: De ene persoon zal nieuwe inzichten opgedaan hebben door het werk op een andere manier te doen. De andere persoon zal vooral bezig zijn geweest om te doen wat moet gebeuren. Ik denk dat je daarin verschillen gaat zien in het team. Het zal ook voor nieuwe opvattingen en discussiepunten zorgen. Dat kan allemaal spanningen in het team geven. Mart zegt: er wordt ook op elkaar gelet. Iedereen heeft een andere benadering van dezelfde crisis. Hoe zorgt de andere collega voor zijn tuin? Niet iedereen is het eens met de aanpak van de ander. Ook dat kan spanningen in het team geven. Eppie voegt nog toe: het team is in deze crisis tijdelijk losgekoppeld geweest, komen ze daarna nog wel terug als een team? Of is het een verzameling mensen geworden met hetzelfde beroep? Bestaat het gezamenlijke nog wel?

Zomaar een beschrijving van het gesprek tussen collega’s. Een interessant gesprek wat het overdenken waard is. Wij zijn nu bezig met de huidige uitdagingen, maar durven we ook al bezig te zijn met de tijd na corona?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *