Wat zit je haar leuk! | Nationale Complimentendag

Zondag 1 maart is het Nationale Complimentendag! Een compliment geven, we weten allemaal hoe belangrijk dat is. Want wat je positieve aandacht geeft, dat groeit. Als ouder of leerkracht weet je dat het geven van een compliment aan een kind belangrijk is. Het kind zal zich daardoor goed over zichzelf voelen en het draagt bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld.

Basisbehoefte: erkenning

Dat geldt zeker ook als we volwassen zijn. Ieder mens heeft behoefte aan erkenning en waardering. Sterker nog; het is een van onze basisbehoeften waarvoor we elke dag ons bed uitkomen. Verbinden maken met mensen om ons heen. Te weten geliefd te zijn en ergens bij te horen.

Een welgemeend compliment is waardevol en duurzaam. Ga maar eens na; een compliment van misschien al jaren terug vergeet je niet. Het geeft je een fijn en goed gevoel.

Complimenten geven…vaak geen basisgedrag

Toch blijkt in de praktijk dat het geven van een compliment vaak niet in ons standaard repertoire zit.. Waarom anders een Nationale Complimentendag? Zit onze nuchtere Hollandse aard misschien in de weg? Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, is immers een welbekend motto.

Complimenten… de basis voor meer werkplezier

Als we geneigd zijn om onze aandacht vooral te richten op wat niet goed gaat of wat beter kan, dan verdwijnt het geven van complimenten al snel naar de achtergrond. Terwijl het zo belangrijk is. Uit onderzoek van Effectory blijkt dat werkplezier, betrokkenheid en bevlogenheid voor een belangrijk deel wordt bepaald door erkenning en waardering.

Ontbreekt dat? Dan zijn medewerkers veel eerder geneigd elders een baan te zoeken. Ook wordt de werksfeer vaak minder positief beoordeeld en ervaren medewerkers minder binding.

Het basisrecept:

Die Nationale Complimentendag is dus zo gek nog niet. Het stimuleert je om eens stil te staan bij je eigen ‘complimentengedrag’. Wil jij het complimenten en waardering geven meer eigen maken? Het recept is eigenlijk heel simpel en een kwestie van oefenen:

  • Train jezelf om elke dag een moment stil te staan bij wat goed gaat en merk het positieve in de ander op.
  • Maak wat je opmerkt zo concreet mogelijk en benoem dat.
  • Vermijd lange zinnen en een complimenten die verpakt zijn in een vraag. Bijvoorbeeld heb je een nieuwe jas? Veel beter is: Wat heb je een leuke jas!
  • Zeg iets wat je echt meent. De ontvanger heeft al gauw door of dit uit je hart komt of een dubbele bodem heeft.
  • Kijk iemand aan als je een compliment geeft. De ander voelt zich door jou gezien en dat maakt het compliment krachtiger.
  • Ontvang jij zelf een compliment? Zeg ‘dank je wel’ en omarm zonder het te bagatelliseren.

En het leuke is; complimenten geven kost je niks en uitdelen geeft ook nog eens goed gevoel! Gewoon doen dus..